آموزش های رایگان برق صنعتی، گروه صنعتی برق جو را با مقاله آموزش رایگان تایمر چیست و انواع آن کدامند؟ که به جرات می توان گفت از کاملترین مقاله های تایمر می باشد، با شما هنرجویان عزیز پی می گیریم.

تایمر چیست؟

تایمرها یا رله های زمانی وظیفه کنترل مدار را برای مدت زمانی معین به عهده دارند یا به عبارت ساده تر جهت تنظیم زمان بین دو عملکرد در مدارهای فرمان از تایمر استفاده می شود.

کاربرد تایمر در صنعت
تایمر های صنعتی در تابلو های فرمان، اتوماسیون، زمان سنجی، راه اندازی خودکار دستگاه ها و همچنین راه اندازی موتور های سنگین سه فاز برای عبور از حالت ستاره به مثلث کاربرد زیادی دارند . 

 

انواع تایمر

تایمر ها را می توان از نظر در کل به شکل زیر دسته بندی کرد:

  1. Timer

            آنالوگ

                 1- تاخیر در وصل

                 2-تاخیر در قطع

           دیجیتال

                1-تاخیر در وصل

                2-تاخیر در قطع

  1. Time Switch

 

تایمرهای آنالوگ:

timer analog

 

 عموما زمانی که سپری شده است را نمایش نمی‌دهند،
ولیکن از طریق یک اندیکاتور (هشدار دهنده) وضعیت تایمر را (تایمر در حال شمردن زمان است یا اینکه تایمر عمل کرده است) را مشخص می‌کنند.

تایمرهای دیجیتال:

تایمر دیجیتال

 زمان در حال سپری شدن را نمایش داده و همچنین زمان پیش فرضی که برای Timer تنظیم شده است را نمایش می‌دهند.
در این تایمرها می‌توانید تغییرات زمان را مشاهده کنید که این کار با تایمرهای آنالوگ امکان پذیر نمی‌باشد.

 

تایمرها را می توان از نظر ساختمان داخلی به چند دسته تقسیم کرد:

  • تایمر موتوری یا الکترومکانیکی

    این نوع تایمر با استفاده از چرخش دیسک زائده داری که به یک موتور کوچک متصل است و برخورد زائده به میکروسویچ مقابل آن عمل تنظیم زمان را انجام می دهد. با توجه به دور ثابت موتور و با چرخش  پیچ تنظیم روی تایمر می توان فاصله زائده روی دیسک تا میکرو سوییچ را تنظیم و در نتیجه زمان دلخواه را تنظیم نمود.

  • تایمر الکترونیکی

    از تایمرهای الکترونیکی برای تنظیم زمان های کمتر از ثانیه تا چندین ثانیه استفاده می شود. در ساختمان این تایمرها از مدارها و اجزای الکترونیکی استفاده شده است.
    در ساده ترین نوع تایمر الکترونیکی با تغییر ظرفیت خازن و تغییر زمان شارژ و دشارژ آن زمان دلخواه را تنظیم می کنند

  • تایمر بی متال یا حرارتی 

    این نوع تایمر با استفاده از خاصیت بی متال کار می کند. زمانی که جریان از بی متال عبور می کند گرم می شود و در اثر تغییر شکل، عمل کرده، مدار را قطع یا وصل می کند. دقت این نوع تایمر زیاد نیست و آب و هوای محیط بر روی آن اثر می گذارد.

  • تایمر پنوماتیکی

    در این تایمر از خاصیت ذخیره سازی و فشردگی هوا استفاده می شود.. کار این زمان سنج شبیه تایمر موتوری است با این تفاوت که زمان سنج موتوری پس از تنظیم و وصل بوبین آن به ولتاژ شروع به کار می کند، ولی زمان سنج پنوماتیکی پس از قطع بوبین آن از ولتاژ شروع به کار می کند.

  • تایمر هیدرولیکی

    در این رله ها از سیستم هیدرولیکی جهت تاخیر در مدار استفاده می شود. طرز کار آن طوری است که وقتی جریان برق به رله وصل می شود، مقداری روغن در داخل آن جابجا می گردد،
    از مدت زمان جابجایی روغن، جهت تنظیم زمان استفاده می شود.

تایمر ها از نظر نوع عملکرد به دو گروه تقسیم می شوند:

  • رله های تاخیر در وصل:

    به تایمری گفته می شود که باید به تایمر انرژی داده شود و سپس رله داخلی آن عمل کرده کنتاکتی را باز یا بسته کند مثلتایمر موتوری.

  • رله های تاخیر در قطع:

    به تایمری گفته می شود که بعد از قطع شدن انرژی عمل کرده و رله داخلی آن کنتاکتی را باز یا بسته می کند مثل تایمر پنوماتیکی.

 

پیشنهاد می کنیم مقاله آموزشی کلید حرارتی- نصب و کاربرد آن را مطالعه کنید.

Time Switch

 

time switch

 

تایم سوئیچ، وسیله‌ای کنترلی است که مصرف‌کننده را در زمان مشخصی که از قبل برای آن تعریف شده است، ON/OFF (قطع یا وصل) می‌کند.

تایم سوئیچ‌ها متناسب با دوره تناوبی که برای آنها تنظیم می‌شود، تقسیم‌بندی می‌شوند. برخی به صورت روزانه تنظیم شده و برخی به صورت دوره تناوب‌های هفتگی تنظیم می‌شوند.

تایم سوئیچ روزانه (Daily time switch):

کنترل کردن خروجی براساس تعداد دفعات ON و OFF براساس یک روز و تکرار همین رفتار برای روزهای بعدی.

 

تایم سوئیچ‌ هفتگی (Weekly time switch):

کنترل کردن خروجی براساس تعداد دفعات قطع و وصل شدن خروجی براساس زمان‌های یک هفته و سپس تکرار همین رفتار در هفته‌های بعدی.

در این حالت برای روزهای مختلف هفته، زمان‌بندی‌های متفاوتی را می‌توانیم تنظیم کنیم.

 time switch1

تایم سوئیچ سالانه (Yearly time switch):

علاوه بر حالت هفتگی برای تعطیلات سالانه یا تعطیلات دراز مدت، می‌توان از تایم سوئیچ سالانه استفاده کرد.

در این مدل برای روزهای یک سال می‌توانیم، زمان‌های متفاوتی را تنظیم کنیم و پس از آن برای سال‌های بعدی، رفتاری مشابه خواهیم داشت.

کاربرد تایم سوئیچ‌‎ها

 

کاربرد تایمر

 

در اتوماسیون کارخانه می‌توان به استفاده از تایم سوئیچ‌ها برای گرم‌کردن ماشین‌های بسته‌بندی و ابزارآلات ماشینی اشاره کرد.

همچنین از تایم سوئیچ‌ها می‌توان در کاربردهای مختلفی به غیر از اتوماسیون کارخانه نیز استفاده کرد:

زنگ زدن در زمان مشخصی برای مدارس و ادارات

آب پاشی در مسابقات گلف و چوگان

تهویه‌ی گلخانه‌ها

روشن و خاموش کردن چراغ‌های معابر و خیابان‌ها

 

ساعت نجومی

نوعی از تایم سویچ های دیجیتال به نام تایمر نجومی معروف می باشند.

ساعت نجومی دستگاهی است که بدون نیاز به دریافت نور با استفاده از فرمول های نجومی و با وارد نمودن طول و عرض جغرافیایی طلوع و غروب خورشید را به صورت بسیار دقیق محاسبه نموده و عمل قطع و وصل روشنایی را با کمترین خطا انجام می دهد ولی یکی از وسایل فرمان دهنده مدارهای کنترل اتوماتیک، تایمرها یا رله های زمانی هستند که وظیفه کنترل مدار را برای مدت زمانی معین به عهده دارند. گاهی اوقات شما نیاز به قطع و وصل کردن برق برای لوازم برقی دارید برای زمانیکه در خانه یا اداره نیستید یا در مسافرت هستید یا زمان هایی که می خواهید قطع و وصل شدن سیستم برقی یک مکان را بصورت اتوماتیک مدیریت یا اتوماسیون کنید تا بتوانید در زمان های دلخواه برق به مکان یا دستگاهی وارد یا قطع شود.

 

امیدوارم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد.